Znane letošnje nagrade za spodbujanje podjetništva

Znane letošnje nagrade za spodbujanje podjetništva

Agencija SPIRIT Slovenija je objavila javni natečaj za evropske nagrade za spodbujanje podjetništva za leto 2018. Zanje se lahko prijavijo podjetniki, podjetja, organizacije, kraji, mesta, regije in skupnosti ter javno-zasebna partnerstva, ki menijo, da so s svojim delovanjem naredili največjo razliko na področju podjetništva.

Preberi več »

S.p.-ji in delovna razmerja

S.p.-ji in delovna razmerja

Delodajalci v iskanju dodatnih prihrankov zaposlene pogosto spodbujajo tudi k ustanovitvi s.p., kar je lahko sporno za FURS, če ta ugotovi, da samostojni podjetnik dela le za enega naročnika, še posebej, če je z njim v t. i. značilnem odvisnem razmerju (beri: kakor da bi bil pri njem v službi). Ker bodo to obliko sodelovanja letos delovni inšpektorji vzeli pod drobnogled, velja razumeti, kdaj v primeru s.p.-ja dejansko obstaja »model« delovnega razmerja.

Preberi več »

5-odstotna gospodarska rast

5-odstotna gospodarska rast

Slovenci smo bili v lanskem letu produktivni. O tem priča zdrava gospodarska rast, saj je Statistični urad (SURS) izračunal, da je gospodarska rast v 2017 znašala 5 odstotkov, posebej pridni pa smo bili v zadnjem četrtletju, saj smo v primerjavi z letom prej ustvarili kar za 6 odstotkov več, kar je tudi najboljši dosežek slovenskega gospodarstva v zadnjem desetletju.

Preberi več »

Podjetniki in pooblaščenci

Podjetniki in pooblaščenci

Podjetniki imajo pogosto polne roke dela ali skrbi in zelo malo (prostega) časa, pa še tega jim pogosto odžira birokracija. Tisti, ki imajo zaupanja vredne sodelavce, lahko le-te pooblastijo za opravljanje nekaterih birokratskih postopkov – analogno ali digitalno.

Preberi več »