Registracija dodatnega zaslužka

Registracija dodatnega zaslužka

Marsikateri zaposleni razmišlja o tem, kako do dodatnih prihodkov in zaslužka. Če v prostem času zaposleni opravlja pridobitno poslovno dejavnost, jo mora ustrezno urediti – bodisi z ustanovitvijo t. i. popoldanskega s. p.-ja ali pa možnostjo, ki sliši na ime osebno dopolnilno delo.

Popoldanski s. p. lahko odprejo osebe, ki so v rednem delovnem razmerju – bodisi za določen ali nedoločen čas. Posameznik, ki je zaposlen za krajši čas, mora razliko do polnih prispevkov poravnati sam. Registracija popoldanskega s.p. je brezplačna, višina (dodatnih) prispevkov za socialno varnost za popoldanski s.p. pa trenutno znaša malo več kot 68 evrov mesečno, prišteti pa jim je treba še akontacijo dohodnine.

Enostavnejša pravna oblika je osebno dopolnilno delo, ki ga lahko opravlja vsakdo. Še pred opravljanjem dela se na lokalni Upravni enoti vpiše v seznam izvajalcev osebnega dopolnilnega dela AJPES-a. Nato pa za obdobje, v katerem bo opravljal osebno dopolnilno delo, kupi vrednotnico ali več njih. Cena vrednotnice, na podlagi katere se opravlja osebno dopolnilno delo, od aprila letos znaša 9,48 evra. Vrednotnico mora kupiti izvajalec ali naročnik storitev, odvisno od vrste dela. Vrste dela, ki pridejo v poštev, so namreč omejene: pomoč v gospodinjstvu, nabiranje gozdnih sadežev, druga preprosta dela itd.

Komentiranje je zaprto.