Plače v številkah

Plače v številkah

Uspešnost posameznika in podjetnika se meri v številkah, ljudje jo še najbolj razumemo kot znesek, ki ga za svoje delo prejmemo na račun – plačo. Državni statistiki so objavili podatke o plačah, ob prazniku dela pa so razni domači mediji pripravili še zanimive primerjave z drugimi evropskimi državami. Kako se je odrezala Slovenija? V deželi pod Alpami je povprečna mesečna neto plača v letu 2017 znašala 1.062 evrov (oziroma 1.627 evrov bruto) in se je v primerjavi na leto poprej povečala za nekaj več kot 30 evrov (realno povečanje je znašalo 1,7 %), s čimer se Slovenija uvršča v spodnjo polovico evropskih držav.

A bolj kot sama višina plače, bi nas moralo skrbeti davčno breme, ki je med najvišjimi v EU. Portal Finance.si je ugotovil, da je Slovenija na osmem mestu med državami OECD z 42,9-odstotnim davčnim bremenom (še leta 2016 je bilo to 38,7-odstotno). Raziskava OECD je med drugim pokazala, da je Slovenija prva na lestvici po deležu prispevkov delavca, ki znaša 19 odstotkov, medtem ko je delež prispevkov delodajalca s 13,9 odstotka podoben povprečju OECD (14,2 odstotka).

Žal v Sloveniji velja, da so najbolj uspešni kadri, tudi najbolj »davčno kaznovani«. Finance ugotavljajo: Če ima zaposleni v Sloveniji plačo, ki za dve tretjini presega povprečno, torej okoli 2.500 evrov bruto, od vsakega dodatnega evra plače država pobere približno 56 centov. Slednje pa ni dober obet za gospodarstvo, niti podjetništvo.

Komentiranje je zaprto.