Davčni vidik poslovanja s kriptovalutami

Davčni vidik poslovanja s kriptovalutami

Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo mrzlica »mešetarjenja« s kriptovalutami zajela tudi »dacarje«. Finančna uprava RS je zato še pred koncem 2017 pripravila nova pojasnila glede trgovanja in poslovanja z virtualnimi sredstvi, tako kriptovalutami kot kriptožetoni.

Podrobnejše obravnave so bili deležni predvsem slednji, posebej, če gre za plačilno sredstvo. Podjetja, ki izdajajo kriptožetone, ki jih posamezniki ali podjetja uporabijo za nakup izdelka ali storitve, morajo ob izdaji odvesti davek na dodano vrednost (DDV). Tako so obravnavani tudi kriptožetoni, ki imajo naravno vrednostnega papirja in vlagateljem prinašajo donos v obliki dividend ali delitev dobička kot posledice trgovanja.

Edina izjema so izdaje kriptožetonov, za katere ob izdaji še ni znano, za katere izdelke in storitve jih bo v prihodnje mogoče zamenjati. Ti kovanci ob izdaji niso predmet DDV, bo pa davek na dodano vrednost treba odvesti, ko se bo kovanec uporabil za plačilo izdelka in storitve.

Kot je bilo jasno že do sedaj, obstaja davčna obveznost vseh posameznikov in podjetij, ki kriptovaluete ustvarjajo z rudarjenjem. Obdavči se kot »drugi dohodek«.

Komentiranje je zaprto.