Študentska jadrnica želi sama potovati čez Atlantik

Študentska jadrnica želi sama potovati čez Atlantik

Poslovneži bi se od študentov lahko marsikaj naučili. Že res, da so mladi precej neobremenjeni s svojo prihodnostjo, a okoli sto študentov ljubljanskih fakultet dokazuje, da je prvi korak uspeha visoko postavljen cilj.

Prav zato so se odločili sprejeti mednarodni izziv Microtransat, ki kljub številnim poskusom uglednih tujih univerz že desetletje ostaja nerešen. Marca so tako začeli z načrtovanjem in gradnjo jadrnice, ki naj bi čez dve leti kot prva avtonomna jadrnica na svetu sama preplula Atlantik.

Gre za največji študentski interdisciplinarni projekt Univerze v Ljubljani, ki ga izvajata Univerza v Ljubljani in Zavod 404. Pri njem sodeluje okoli sto študentov s petih fakultet, članic Univerze v Ljubljani: Fakultete za elektrotehniko, Fakultete za matematiko in fiziko, Fakultete za pomorstvo in promet, Fakultete za računalništvo in informatiko in Fakultete za strojništvo. Usmerjajo jih profesorji, uspešni raziskovalci ter strokovnjaki z gospodarstva. Zaradi obsežnosti projekta delujejo v osmih tehničnih ekipah, od katerih vsaka pokriva svoje ključno področje: elektroniko, umetno inteligenco, strojništvo in jadralstvo.

Komentiranje je zaprto.